
Wat is upcycling?
Upcycling is meer dan hergebruiken: het is een manier om een meubelstuk niet alleen te behouden, maar nog beter of mooier te maken dan hij was. Door een tafel op te knappen en te restylen, krijgt hij een moderne uitstraling die past bij je (nieuwe of huidige) interieur, zonder dat hij zijn ‘ziel’ verliest. Je hebt dan een uniek meubelstuk met een eigen verhaal. Het blijft jouw tafel, met alle herinneringen die daarbij horen, maar dan in een nieuw jasje. Daarnaast is het ook nog eens een mooie circulaire en duurzame optie, want er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig en het meubel blijft bestaan. Hij krijgt alleen een nieuw jasje en is er geen nieuwe tafel nodig! Zo dragen we ons steentje bij aan een circulaire economie.
Van gedateerd naar tijdloos
We zien het vaak: een stevige, massief houten tafel die technisch nog in perfecte staat is, maar niet meer past bij het huidige interieur. Misschien heeft de kleur een update nodig, zijn de poten toe aan een nieuw ontwerp of wil je een geheel andere uitstraling creëren. Door middel van upcycling maken we van een ouderwetse of versleten tafel een uniek meubelstuk. Neem bijvoorbeeld de eikenhouten tafel hieronder: jarenlang een vertrouwd middelpunt in huis, maar met een stijl die niet meer helemaal van deze tijd was. In plaats van de tafel weg te doen, koos de eigenaar ervoor hem door ons te laten restylen. Het resultaat is een modern, tijdloos meubelstuk dat perfect past bij het nieuwe interieur, terwijl het in de basis dezelfde tafel is.
Kunnen we jouw tafel ook opknappen?
We kunnen alleen tafels opknappen die gemaakt zijn van massief hout. Is jouw tafel van massief hout? Dan hoef je niet verder te lezen en kunnen we hem voor je opknappen!
Tafels met een fineerlaag kunnen we helaas niet voor je op te knappen. Weet je niet zeker of jouw tafel van massief hout is? Kijk eerst naar de randen van het tafelblad: bij massief hout loopt de nerf vaak door aan de randen, terwijl bij fineer de overgang of de dunne laag duidelijk zichtbaar en voelbaar is. Ook de onderkant en zijkanten van de tafel kun je bekijken: bij massief hout heeft de onderkant een vergelijkbare textuur als de bovenkant, terwijl bij fineer of MDF de onderkant vaak glad is en soms van ander materiaal gemaakt, zoals spaanplaat. Daarnaast kun je de nerfstructuur onderzoeken: bij massief hout loopt de nerf door en zijn knoesten zichtbaar, terwijl fineer of geprint hout vaak een herhalend patroon vertoont. Het gewicht van de tafel kan ook een indicatie geven: massief hout voelt vaak zwaarder aan, terwijl fineer of MDF licht is. Als je nog steeds niet zeker weet of de tafel massief is, stuur ons dan een foto / filmpje. We denken graag met je mee!