Bonnehos-project

Het is alweer eventjes terug: in januari redden wij een grote stapel boomstammen van het Sint Bonifatius Hospitaal van de versnipperaar en stonden we daarmee in verschillende kranten. Nogmaals hartelijk bedankt voor het delen van jouw verhaal en/of het doen van je bestelling voor het hout van het Bonnehos. We hebben veel mooie verhalen binnen gekregen, waarvan we er graag een paar met je delen. En je bent natuurlijk vast heel benieuwd hoe het staat met het Bonnehos-hout! Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het Bonnehos-project!

De bomen uit de tuin van het Bonnehos worden deze maand gezaagd!

De bomen die wij in januari van de versnipperaar hebben gered komen uit de voormalige tuin van het Sint Bonifatius Hospitaal. Nu liggen de stammen nog op een stapel, maar niet lang meer! Op vrijdag 18 juni komt de mobiele zagerij bij ons langs om de bomen tot planken en schijven te zagen. En omdat jij je verhaal met ons gedeeld hebt of een bestelling van het Bonnehos hout hebt gedaan, kun je daar bij zijn! Dat is eigenlijk de aller eerste stap van het maken van een product van de bomen uit de tuin van het Bonnehos. Lijkt dat je leuk? Laat het ons dan even weten, dan houden we je op de hoogte waar en hoe laat je even kunt komen kijken!

Het eerste Bonnehos-product is gemaakt

Eind 2019 namen wij al één boom van het Bonnehos over, dit was de aller eerste boom die wij als Stadshout Leeuwarden van de versnipperaar redden. De boom stond ongeveer ter hoogte van het parkeerterrein van het Bonnehos (dus niet uit de mooie tuin, zoals de bomen die gezaagd gaan worden). Deze ene boom is al gezaagd en gedroogd en al geschikt om in kleine hoeveelheid producten van te maken. Er zijn een paar opdrachten die we dus al hebben kunnen maken van die ene boom van het parkeerterrein. We vertellen je hieronder de bijbehorende verhalen én je ziet het eindresultaat… 👇

De Bonnehos-verhalen

Van geboortes van tweelingen op twee verschillende dagen, samen vogels kijken in het park tot het verlies van een dierbare zus die net was bevallen van een gezonde dochter: wat hebben we de afgelopen tijd veel verschillende verhalen ontvangen over het Bonnehos. Het waren verhalen met een lach en een traan. Het blijkt maar weer dat het Sint Bonifatius Hospitaal een plek is waar veel verschillende verhalen samenkwamen. We danken jullie voor het delen van de verhalen via mail, telefoon en zelfs via handgeschreven brieven! De komende tijd zullen wij leuke achtergronden van deze bijzondere locatie en verschillende verhalen (met toestemming van de schrijver) met jullie delen. Hieronder de eerste:

Spreeuwenpoep

“Mijn vader heeft jarenlang bij MCL Noord (het oude Bonnehos) gewerkt. Tijdens zijn dienstjaren kwamen duizenden spreeuwen hun dansuitvoering presenteren, precies boven het Bonnehos. Mijn vader vond het práchtig en genoot ervan. Hij nodigde mij uit (ik denk dat het wel 25 jaar terug is) om de spreeuwendans samen te bewonderen. Daar stonden we dan… Op het parkeerterrein, gehuld in regenjas met capuchon. Want dat moest de vogelpoep opvangen die met enorme hoeveelheden naar beneden kwam. Je hoorde het kletteren op het dak, tegen de ramen, op de auto’s en… op mijn capuchon. Mijn vader is inmiddels 76 jaar en nog steeds vogelliefhebber.” – Anke Klarenbeek uit Leeuwarden

Twee verhalen komen samen in één houten spreeuw

We ontvingen het verhaal van Gertrude dat ze in het Bonnehos beviel van haar dochter en hoe magisch dat moment was. Gertrude vroeg ons om van het hout van die plek een persoonlijk cadeau te maken voor haar dochter, die nu zelf snel zou bevallen van een kindje. Dit moest een vogeltje worden, omdat er op het geboortekaartje een vogeltje zou komen te staan. De vogel zou symbool staan voor het doorgeven van liefde en de bijzondere band tussen moeder en kind. Maar welke vogel zou het worden? We ontvingen het verhaal van Anke, over de spreeuwentrek die ze samen met haar vader ging bekijken. We wisten meteen dat het vogeltje een spreeuw zou worden. De dochter is inmiddels bevallen van een gezonde zoon, waar nu een nieuw verhaal begint. Drie verhalen komen dus eigenlijk samen in deze ene houten spreeuw, die hopelijk nog heel lang verteld zullen worden.