Plankje, plankje aan de wand: wie heeft de mooiste wand van Friesland? Geef je spulletjes een mooi plekje op een stuk boom uit Leeuwarden of omstreken. Je wandplank kun je zelf samenstellen door de houtsoort te kiezen die je mooi vindt, de afmetingen die bij jouw inrichting passen en de bevestiging die de planken vasthoudt. De planken maken we met de hand in onze werkplaats in Britsum. We houden je op de hoogte van het maakproces van de plank en sturen je foto’s, zodat je je eigen plank ziet ontstaan. Met glooiende rand of juist lekker strak, wij maken het voor je!

Optie 1: Glooiende rand

De wandplanken kunnen op twee manieren voor je worden gemaakt. Hier zie je optie 1: een wandplank met een glooiende rand. Dit houdt in dat de wandplank aan één kant nog de glooiende vorm van de boom heeft. Dit geeft een natuurlijke vorm en maakt de plank speels. In deze wandplank zie je nog goed de vorm van de boom. De andere kant van de plank is altijd recht, zodat deze strak tegen de muur bevestigd kan worden. De vorm van de plank is afhankelijk van de vorm van de boom en verschilt dus van plank tot plank.

Optie 2: Rechte rand

Hier zie je optie 2: een wandplank met een rechte rand. Dit houdt in dat de wandplank aan beide kanten van de planken recht is. Dit past vooral bij een strakke inrichting of in een hele smalle ruimte. De vorm van de boom zie je niet meer in de plank terug (wat met een glooiende rand wel het geval is).

Houtsoort

Linde

Linde is een lichte houtsoort met een warme gloed. De knoesten van deze houtsoort hebben juist vaak een donkere kleur, wat een mooi contrast geeft. De nerven zijn glooiend en lijken te glimmen.

Es

Es is een lichte houtsoort met vlamvormige nerven. Het ‘jongere hout’ heeft vaak alleen een lichte kleur met lichtere nerven. Het ‘oudere hout’ heeft in het lichtere hout ook een donkere kern met grove knoesten.

Iep

Iep is een donkerdere houtsoort, met een warme tint. Het lijkt qua kleur een beetje op tropisch hardhout. Sommige planken hebben een lichte tint erbij, dit is het spinthout dat meer aan de rand van de boom heeft gezeten. We hebben van dit hout nog geen wandplanken gemaakt, maar dit is wel mogelijk!

Bevestiging

Plankendragers

De planken kunnen worden bevestigd onder of op plankendragers. Er zijn vele soorten dragers en de meesten zijn prima geschikt. Tip: kijk even op internet welke dragers je mooi vindt! Je kunt ons altijd voorbeelden sturen.

Blinde bevestiging

De planken kunnen ook onzichtbaar worden opgehangen. Dit wordt dan vaak gedaan met pinnen in de muur.

Bevestiging in een nis

Een ophangsysteem met steunbalkjes is alleen mogelijk in een nis, omdat er dan aan meerdere wanden steunbalkjes bevestigd kunnen worden waar de plank op geschoven kan worden.

Afwerking van de plank

Bomenpaspoort

Onze wandplanken worden altijd voorzien van een bomenpaspoort, zodat je precies weet van welke boom jouw product gemaakt is. Er komt ook een brandstempel op de plank. Je kunt ervoor kiezen om het bomenpaspoort en/of de stempel op een niet-zichtbare plaats te laten zetten.

Montage

Wij kunnen de planken ook voor je ophangen met de bevestiging die jij wilt. Wel zo handig!