Nieuws

Het verhaal achter Stadshout Leeuwarden

By oktober 19, 2020juni 30th, 2024No Comments

Dit zijn wij dus 🙂

Voor wie ons nog niet kende: wij zijn Danita en Ithran en runnen Stadshout Leeuwarden met z’n tweetjes. We zijn niet alleen business partners, maar ook partners in het leven, vandaar dat we ook zo dicht bij elkaar staan ondanks deze tijd. Wij maken -met de hand- de producten die je in onze shop in de Recycle Boulevard vindt en uit onze handen komen ook de maatwerkopdrachten. Voor wie het leuk vindt om (nog wat) meer over ons te weten: je leest het in het artikel dat Estafette Recyclewinkels plaatste naar aanleiding van het openen van onze Stadshout Leeuwarden Shop in de Recycle Boulevard vorige week. We vertellen in het artikel over het ontstaan van Stadshout Leeuwarden, hoe we werken, wie welke taken doet, waarom we circulair ondernemen en waarom we dat ook aan de volgende generatie willen doorgeven. Je vindt het artikel hieronder! ➡️

_____________________

Stadshout Leeuwarden geeft gekapte stadsbomen een tweede leven

Geplaatst op: 9-10-2020

Hout uit de hele wereld importeren, terwijl gekapte bomen uit je eigen stad worden versnipperd: dat moet anders, vonden Ithran en Danita. Samen runnen ze hun sociale onderneming Stadshout Leeuwarden en redden gekapte stadsbomen van de versnipperaar. Met de hand maken ze er producten van voor in- en om het huis, voorzien van een bomenpaspoort, waarop je kunt zien van welke boom het product gemaakt is. Bij de Recycle Boulevard in Leeuwarden hebben ze hun eerste echte shop, waarin ze niet alleen producten verkopen, maar vooral ook mensen willen inspireren met hun verhaal.

 

 

Het ontstaan
“Ik kwam erachter dat er jaarlijks honderden bomen in de versnipperaar verdwijnen en worden verbrand, terwijl er uit alle delen van de wereld bomen worden geïmporteerd. Het hout van de gekapte bomen uit de stad is vaak nog heel goed en prima geschikt om producten van te maken. Als je naar een circulaire economie toe wil, moet je niet alleen kringetjes sluiten, maar ook korter maken. Dus: grondstoffen van dichtbij gebruiken,” vindt Ithran. Daarom richtte hij tijdens zijn studie Stadshout Leeuwarden op. Zijn vriendin Danita hielp hem met de opzet van de sociale onderneming, waarna ze besloten om niet alleen partners in het leven, maar ook partners in het bedrijf te zijn. Danita: “Ik hoop dat sociaal ondernemen ooit de standaard wordt, dat zou de wereld zoveel mooier maken. Het is belangrijk om niet alleen voor geld te gaan, maar ook iets goeds te doen voor de wereld en écht iets toe te voegen met wat je doet.”

Zoveel mogelijk van de boom gebruiken
De twee maken maken vooral maatwerkproducten, zoals wandplanken, tafels en naamborden. In hun shop bij de Recycle Boulevard verkopen ze onder andere snijplanken, decoratieplanken, kleine wandkastjes en insectenhotels. Ithran en Danita willen zoveel mogelijk van de gekapte bomen gebruiken. Zo worden van de reststukken kaarsenhouders gemaakt en gebruiken ze snoeiafval als vulling voor de insectenhotels. Een aantal producten zijn gemaakt van oude pallets en afvalhout van Estafette. “Het hout van de stadsbomen moest buiten drogen, dat duurt een flinke tijd. We wilden niet stilzitten, dus zijn toen zelf hout gaan recyclen,” legt Ithran uit. De producten van Stadshout Leeuwarden zijn allemaal recyclebaar. Als je ze niet meer gebruikt, kun je ze weer bij hen inleveren, zodat er iets nieuws van kan worden gemaakt.

De rolverdeling
Ithran is van kleins af aan al met hout bezig en heeft zijn passie voor het maken van producten van huis uit meegekregen, omdat zijn vader timmerman is. “Elk stuk hout dat je in je handen hebt is verschillend, het is een echt natuurproduct. Als je de binnenkant van zo’n boom ziet met al die nerven, is dat zó mooi,” vindt Ithran. Danita heeft vooral de passie om het verhaal van Stadshout Leeuwarden de wereld in te brengen. “Ik help wel mee met het bedenken en maken van de producten, maar mijn ding is echt het vertellen van ons verhaal. Ik wil mensen heel graag inspireren om goed voor de aarde en voor elkaar te zorgen en om bewuste keuzes te maken.” Danita liep eerder ook stage bij Estafette en hielp op de communicatieafdeling mee met de storytelling. Ze schrijft nog steeds regelmatig verhalen voor ons.

Dromen voor de toekomst
Het stel droomt van een circulaire economie waarbij we gebruiken wat er om ons heen is en we grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken. De twee geven dit graag door, daarom geven ze ook workshops en lessen op basisscholen over circulariteit en maken ze met kinderen circulaire producten. Ithran: “Kinderen zijn de toekomst. Jong geleerd is hopelijk oud gedaan.” Het stel wil met hun werk laten zien dat op een circulaire en sociale manier ondernemen niet alleen nodig, maar ook leuk is. Danita: “Je moet dingen anders doen dan nu de standaard is en nadenken over elke handeling die je doet, maar dat is juist een leuke uitdaging. Je blijft kijken hoe het nóg beter kan en nog duurzamer, van product tot label. Dan blijf je groeien. Niet met de focus op economische groei, maar met de focus op ontwikkeling.”

Ben je benieuwd naar de producten van Stadshout Leeuwarden? Kom kijken bij hun shop in de Recycle Boulevard in Leeuwarden!

_______

Bron:
Dit artikel is afkomstig van de website van Estafette recyclewinkels, via https://www.omrin.nl/estafette/nieuws,-social-media-en-verhalen/blogs-en-interviews/stadshout-leeuwarden-geeft-gekapte-stadsbomen-een-tweede-leven