Het Bomenpaspoort

Van ieder stuk hout houden we bij waar deze vandaan komt, zo weet je dus exact op welke plek in de stad de boom van jouw product stond. Dit kun je zien op het bomenpaspoort op onze producten. Zo krijg je de connectie terug tussen het hout dat je in je handen hebt en de boom die er ooit stond. Wij willen op deze manier in onze producten meegeven dat het niet alleen een stuk hout is, maar een echte boom is geweest.

Bomen zijn heel belangrijk voor een stad: ze bieden schaduw, verkoeling, zuiveren de lucht, slaan CO2 op én maken deel uit van herinneringen van mensen. Helaas moeten bomen soms gekapt worden, maar vaak is het hout nog prima geschikt om producten van te maken. Wij zorgen ervoor dat de boom na het kappen een nieuwe functie krijgt, door producten te maken en maatwerkopdrachten te doen.

Het hout van deze bomen hebben we op dit moment:

Dit hout hebben we ook, maar hier hebben we nog geen foto’s van:

  • Esdoorn: Martenastate, Koarnjum (2x)
  • Hollandse Linde: Lange Hage, Britsum

 

Van boomstam tot product

Een houten product is er niet zomaar, hier gaat een lang proces aan vooraf. Als de boom gekapt is, wordt het hout naar ons getransporteerd. Wij laten we het hout door een mobiele zagerij tot planken en schijven zagen, daarna laten we het hout rustig drogen aan de buitenlucht. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van het hout en kan wel een half jaar tot een jaar in beslag nemen. Hierna wordt het hout getransporteerd naar de circulaire drogerij, waar het hout mechanisch wordt nagedroogd. Zo krijgt het hout de juiste spanning en vochtigheid. Ook dit kan, afhankelijk van de dikte en de soort, enkele maanden duren. Pas dan kunnen wij in onze werkplaats het hout verwerken tot producten. 

Niet al het hout dat we nu hebben kunnen we daarom direct gebruiken om producten voor je te maken. Je kunt wel alvast reserveren, dan houden we je op de hoogte!

Wil je hout reserveren of meer informatie over een soort? Laat het ons gerust weten en wij denken met je mee!