Waarom een insectenhotel?

Insecten zijn ontzettend belangrijk voor de natuur. Ze bestuiven bloemen en planten, zorgen ervoor dat de bodem gezond blijft, helpen mee bij de verspreiding van paddenstoelen en ruimen de natuur op. Zonder insecten zou er zelfs geen fruit en groente meer kunnen groeien. Insecten zijn ook voer voor dieren, zoals vogels. Door milieuvervuiling, landbouwgif en weinig biodiversiteit zijn er steeds minder insecten. Voor de natuur is het heel belangrijk dat er balans is, dus is het heel belangrijk om samen te zorgen voor meer insecten! 

Wil jij helpen? Hang een insectenhotel op!

Help insecten een handje door een insectenhotel op te hangen! Veel insecten wonen in de grond, maar door de vervuiling van de grond hebben ze behoefte aan een ander plekje. Zoals een insectenhotel! In het insectenhotel overnachten ze, schuilen ze voor de regen en leggen ze eitjes. Ook overwinteren insecten in het insectenhotel. Kies uit een kant-en-klaar insectenhotel of bouw er zelf eentje met ons bouwpakket. We maken ook insectenhotels op maat. Insectenhotels kun je overal ophangen (in je tuin, op het balkon of op je werk), zolang het maar in de zon is en een beetje beschut tegen hevige regen.

De hotels zijn gemaakt van oude pallets

🍃 De vulling is gemaakt van snoeiafval uit de regio (riet, schors, stammetjes)

🐝 Het insectenhotel trekt o.a. solitaire bijen en lieveheersbeestjes aan. Het label van het insectenhotel is gemaakt van papier met bloemzaadjes, dus je kan deze in de grond stoppen. Dan komen er bloemen uit: fijn voor de insecten!

Hoe krijg je insecten in je insectenhotel?

  • Laat je insectenhotel het hele jaar hangen. Een insectenhotel is niet alleen voor de lente en de zomer, maar ook voor het najaar. In de herfst schuilen de insecten in het hotel voor regen en wind. In de winter kunnen ze in het hotel overwinteren. In het voorjaar leggen solitaire bijen eitjes in de stengels, die komen het volgende voorjaar uit.
  • Zaai of plant (wilde) bloemen: insecten gaan vlakbij hun huis op zoek naar nectar in bloemen. Bijen nemen dit graag mee in het hotel, dan hebben ze een lekker hapje voor zichzelf of voor de babybijtjes die uit de eitjes komen. Bij onze insectenhotel en het bouwpakketje krijg je bloemzaadjes! De insecten eten niet alleen de nectar, maar bestuiven de bloemen ook, zodat je tuin mooi blijft. Ook op brandnetels komen veel insecten af, zoals vlinders. 
  • Maak je tuin niet té netjes! Maai niet alles plat en zorg voor rommelige hoekjes (stapel stenen of hout). Insecten komen niet snel op volledig betegelde tuinen af en houden van verstophoekjes.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen of gif, dit zorgt voor onnodige insectensterfte.

Insectenhotel kopen of zelf maken met ons bouwpakket?

Onze insectenhotels en bouwpakketjes om zelf een insectenthoel te maken, vind je vanaf 10 oktober bij de Recycle Boulevard van Estafette Recyclewinkels in Leeuwarden (Voltastraat 11) en bij Jouw Dagelijkse Kost in de Oosterstraat. Liever bij ons afhalen of laten bezorgen? Laat het ons weten, dan regelen we het voor je!