Zo houd je je tapasplank mooi

Zo dan, bof jij even met je mooie tapasplank! We hopen dat je er heel wat lekkere dingen op serveert en er veel plezier van hebt. Hout is een natuurproduct, dus een beetje liefde heeft je plank wel nodig. De eerste stap heb jij daarvoor al gezet, want je hebt deze link opgezocht. Goed bezig! Daarom voor jou hier: een handjevol informatie over je plank en de beloofde tips & tricks om ‘m in shape te houden!

Waarom hout van nature ‘schoon’ is

Wanneer je houten planken voor je voedsel gebruikt, blijven er minder bacteriën op achter dan op bijvoorbeeld een plastic plank. Houten planken zijn daarmee ‘schoner’ dan plastic planken. Dit komt omdat hout van nature tannine bevat, een stof die bacteriedodend werkt. De tannine zorgt ervoor dat bacteriën niet diep in het hout kunnen trekken. Mocht je nu dansend door de keuken gaan, omdat je niet hoeft af te wassen: je moet de plank toch wel gewoon schoonhouden. De bacteriën trekken dan wel niet diep in het hout, ze kunnen wel aan de oppervlakte zitten (of in de kiertjes). Dus maak de plank wel even schoon na gebruik. Hoe? Nou, zo! 👇🏻

Tips & tricks

 1. Je tapasplank schoonmaken
  We vallen maar meteen met de deur in huis: zet je tapasplank nooit in de vaatwasser. Hout kan niet tegen grote temperatuurverschillen, grote hoeveelheden vocht én de middelen in vaatwasblokjes. Laat de plank ook niet in het water weken. Een tapasplank kun je het beste gewoon ouderwets met de hand wassen. Spoel de plank af met handwarm water en borstel voorzichtig, gebruik alleen als het echt nodig is een beetje eco-afwasmiddel.
 2.  De plank drogen
  Droog de plank na het schoonmaken voorzichtig af met de theedoek en zet de ‘m op de smalste kant rechtop om aan de lucht verder te drogen. Zet ‘m niet naast een warmtebron, want dan kan hij krom trekken.
 3. De beste opruimplek
  De beste plaats om je plank te bewaren is rechtopstaand. Hierdoor voorkom je dat hij kromtrekt.
 4. Plank onderhouden
  Een houten plank houdt van olie. De olie zorgt er namelijk voor dat het hout een beschermlaagje krijgt, waardoor ‘ie beter bestand is tegen vocht en zuren uit voedsel. Wij hebben je plank daarom behandeld met een natuurlijke en voedselveilige olie. Daarom is de plank zo glad en glimmend. Na vaak wassen kan de laag slijten, je kunt er dan zelf nieuwe olie opdoen. Het beste is speciale snijplank olie, maar ook druivenpitolie, amandelolie of arachideolie zijn geschikt (behalve bij een notenallergie). Wij hebben ook een onderhoudssetje met speciale olie voor je, deze kun je voor €5 bij ons bestellen.

Eerste Hulp Bij Plankproblemen:

 • Mijn snijplank voelt ineens heel ruw aan
  Als je de plank intensief gebruikt of hem met een agressief middel hebt schoongemaakt, kan het hout stroef aan gaan voelen. Het kan zijn dat de olielaag dan versleten is. Dit betekent zeker niet het einde van je plank! Er zijn twee opties: je schuurt zelf de plank op tot hij weer glad voelt en smeert hem goed in met olie (zie hierboven welke olie geschikt is). Wil je liever dat wij het voor je doen? Dan kun je bij ons in de werkplaats langskomen, voor €9,50 schuren wij hem voor je op en zetten ‘m in de olie. Neem wel van te voren even contact met ons op, dan kunnen we een afspraak maken.
 • Mijn snijplank is helemaal krom, kapot of heeft een scheur
  Overmatig vocht of veel temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat je plank krom trekt of gaat scheuren. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar mocht het toch gebeurd zijn: dit betekent niet het einde van je plank! Je kunt met je plank bij ons langs komen, dan kijken wij of we de plank op kunnen lappen. Neem wel van te voren even contact met ons op, dan kunnen we een afspraak maken.

Heb je nog een vraag die hier niet beantwoord is? Let us know! Je kunt ons mailen naar info@stadshoutleeuwarden.nl of een berichtje sturen via onze Instagram. We helpen je graag!