Je zou het nu bijna niet zeggen, maar dit mini-wandkastje was een tijdje terug nog een vieze oude pallet die op de afvalhoop van een bedrijf uit Leeuwarden lag. We hebben deze pallet een tweede leven gegeven en er met een beetje liefde de mini-wandkastjes van gemaakt. Maar hoe hebben we dat nou eigenlijk gedaan?

Hoe werd die vieze oude pallet, dit sfeervolle wandkastje?

 1. Hout uit de afvalbak
  De meeste pallets die we hebben gebruikt kwamen van Pyrasied in Leeuwarden. Ze lagen buiten in de afvalhoek, wachtend op hun lot om naar de stort te worden gebracht. Gelukkig konden we ze dit lot besparen, want we trokken de pallets uit de afvalbak namen ze mee om een tweede leven te geven.
 2. Uit elkaar halen
  Op het erf van onze werkplaats hebben we alle pallets met de hand uit elkaar gehaald. De pallets transformeerden zo tot planken, de basis voor de mini-kastjes.
 3. Schaven en schuren
  De planken zijn eerst geschaafd, om ze mooi vlak te maken. Hierna zijn ze geschuurd met een grove korrel, zodat de splinters eraf waren.
 4. Zagen
  De planken zaagden we op de juiste maat voor de kastjes, in zes gelijke stukken. Vervolgens gaven we de plankjes met de zaag een schuine kant, zodat ze als een puzzel in elkaar passen. De zaagsneden schuurden we, zodat er geen splinters uitstaken.
 5. Frezen en puzzelen
  De volgende stap was het in elkaar zetten! Met een lamello-frees maakten we gleuven in de schuine randen van de plankjes, en aan één kant zetten we daar een lamello (een klein stukje hout) in met wat houtlijm. Dit kun je vergelijken met een puzzel, want je kunt de kanten met uitstekende houtjes, in de kanten met de gleuven steken. Tada: daar was de honingraatvorm!
 6. Vormen en gladschuren
  We deden een spanband om de kastjes en lieten ze een paar uur drogen. Dan haalden we de spanband eraf en schuurden de kastjes tot ze mooi glad waren.
 7. Stempelen en labelen
  Als laatste zetten we er met onze brandstempel het logo van Stadshout Leeuwarden op. We hingen ons label eraan en het wandkastje was klaar om naar de winkel te gaan!

Binnenkort vind je op deze pagina een ‘How It’s Made’ video die je in sneltreinvaart laat zien hoe de kastjes gemaakt zijn. Wil je een eenmalige update ontvangen wanneer deze video online staat? Vul hieronder je mailadres in en wij sturen je eenmalig een mail:

Contact

  Liever geen mail? Houd onze social media dan in de gaten: