Zo willen wij impact maken

Toen wij er tijdens onze studie achterkwamen dat er jaarlijks zo’n 500 honderd bomen in de gemeente Leeuwarden in de versnipperaar verdwijnen, dachten wij: dat kan anders! Wij trokken de stoere schoenen aan en besloten gekapte stadsbomen van de versnipperaar te redden en het hout een tweede leven te geven in onze circulaire meubelmakerij.

Wij begonnen met Stadshout Leeuwarden vanuit onze beider persoonlijke zoektocht naar werk waarbij we ons steentje konden bijdragen aan het beter maken van de wereld. Met ons bedrijf voorkomen wij dat goed hout, de enige natuurlijke grondstof die een stad heeft, verloren gaat.  Van het hout maken we handgemaakte producten voor huis en tuin, zo krijgt het hout een nieuwe functie en hebben heel veel mensen hun hele leven lang plezier van. Zo wordt het hout ván de stad, het hout vóór de stad. Hout met een verhaal, dus!

Wij willen het verschil maken

Wij dromen van een wereld waarin we geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebben en we alles wat er al om ons heen is weer hergebruiken. Een circulaire economie noemen ze dat. We gebruiken zoveel mogelijk van de gekapte bomen voor onze meubels en van de de reststukjes maken we kleine producten. Wij willen mensen met wat wij doen inspireren en daarom geven we onze kennis graag door aan het onderwijs. Zo geven we gastlessen aan studenten over duurzaam ondernemerschap, lessen op basisscholen over bomen en verzorgen we workshops ‘insectenhotel timmeren’.

Actuele geberutenissen

Nemen is geven

In de natuur is er balans wanneer je als je iets krijgt, iets terug geeft. Voor elke boomstam die wij verwerken planten wij in samenwerking met Trees For All twee bomen. Hiervan komt één boom in Nederland -onder andere voor het vergroenen van het Friese platteland- en één boom in een kwetsbaar natuurgebied elders op de wereld, zoals het tropisch regenwoud. Wie het leuk vindt kan bij de koop van een product zelf ook een boom doneren, want hoe meer bomen we kunnen planten hoe meer impact we maken.

Onze bomenplantactie

Elk stuk hout is uniek

Een doorsnede van een boom is net een vingerafdruk van de natuur. Ieder stuk hout is uniek en hoe het eruit ziet hangt er maar net vanaf op welke plek de boom stond en in welke tijd de boom groeide. Eigenlijk is hout een soort erfstuk van de natuur. Dat maakt hout zo’n bijzonder product om mee te werken, omdat ieder stuk zijn eigen knoesten, kleuren en vormen heeft. Wij regelen zelf het proces van boomstam tot eindproduct en weten van welke plek ons hout komt. Daarom krijgt elk product een bomenpaspoort waarop je kunt zien waar de boom van jouw product stond.

Onze producten & diensten