Zo houd je je houten snijplank mooi

Als je dit leest, dan heb je één van de eerste Stadshout Leeuwarden snijplanken in je handen! We hopen dat je er heel wat lekkere dingen op klaarmaakt en er veel plezier van zult hebben. Hout is een natuurproduct, dus een beetje liefde heeft hij wel nodig. Je bent al goed op weg, want je hebt de link opgezocht van het label om je plank zo mooi mogelijk te houden. Daarom voor jou hier: een handjevol informatie over snijplanken en de beloofde tips & tricks om je houten snijplank goed in shape te houden!

Wist je dat…?

 • Houten snijplanken maken je messen minder snel bot dan bijvoorbeeld glazen planken. Als je messen je lief zijn, doe je er dus goed aan om te snijden op een houten oppervlak.
 • In houten snijplank blijven minder bacteriën achter dan in een plastic snijplank. Van nature bevat hout tannine, een stof die bacteriedodend werkt. Dit betekent niet dat je je houten plank niet goed schoon hoeft te maken. De bacteriën trekken door de tannine dan wel niet diep in het hout, ze zitten wel aan de oppervlakte en in de kieren. Dus maak de plank wel goed schoon na gebruik. Zie de schoonmaaktips hieronder.

Tips & tricks

 1. De plank schoonmaken
  We vallen maar meteen met de deur in huis: zet je snijplank nooit in de vaatwasser. Hout kan niet tegen grote temperatuurverschillen, grote hoeveelheden vocht én de middelen in vaatwasblokjes. Laat de plank ook niet in het water weken. Een snijplank kun je het beste gewoon ouderwets met de hand wassen. Spoel de plank af met warm water en borstel voorzichtig, gebruik alleen als het echt nodig is een beetje eco-afwasmiddel.
 2.  De plank drogen
  Droog de plank na het schoonmaken voorzichtig af met de theedoek en zet de ‘m (op de smalste kant) rechtop om aan de lucht verder te drogen. Zet ‘m niet naast een warmtebron, want dan kan hij krom trekken.
 3. De beste opruimplek
  De beste plaats om je plank te bewaren is rechtopstaand. Hierdoor voorkom je dat hij kromtrekt.
 4. Plank onderhouden
  Een houten snijplank houdt van olie. De olie zorgt er namelijk voor dat het hout een beschermlaagje krijgt, waardoor ‘ie beter bestand is tegen vocht en zuren uit voedsel. Je kunt je plank dan ook het beste nog vóór je ‘m in gebruik neemt insmeren met olie. Je kan daarvoor het beste speciale snijplank olie gebruiken, maar ook druivenpitolie, amandelolie of arachideolie zijn geschikt (behalve bij een notenallergie). Wij hebben binnenkort een onderhoudssetje met olie, deze kun je nu vast bij ons voorbestellen. Blijf de plank periodiek insmeren met olie, bijvoorbeeld iedere twee maanden of ieder seizoen (afhankelijk van hoe intensief je ‘m gebruikt).

Eerste Hulp Bij Snijplankproblemen:

 • Mijn snijplank voelt ineens heel ruw aan
  Als je de plank intensief gebruikt of hem met een agressief middel hebt schoongemaakt, kan het hout stroef aan gaan voelen. Het kan zijn dat de olielaag dan versleten is. Dit betekent zeker niet het einde van je plank! Er zijn twee opties: je schuurt zelf de plank op tot hij weer glad voelt en smeert hem goed in met olie (zie hierboven welke olie geschikt is). Wil je liever dat wij het voor je doen? Dan kun je bij ons in de werkplaats langskomen, schuren wij hem voor je op en zetten ‘m in de olie. Wij willen dat je plank zo lang mogelijk meegaat, dus dat kost je helemaal niets. Neem wel van te voren even contact met ons op, dan kunnen we een afspraak maken.
 • Mijn snijplank is helemaal krom, kapot of heeft een scheur
  Overmatig vocht of veel temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat je plank krom trekt of gaat scheuren. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar mocht het toch gebeurd zijn: dit betekent niet het einde van je plank! Je kunt je plank bij ons langs brengen, dan kijken wij of we de plank op kunnen lappen. Wij willen dat je plank zo lang mogelijk mee gaat, dus dat kost je helemaal niets. Neem wel van te voren even contact met ons op, dan kunnen we een afspraak maken.
 • Ik krijg de plank niet goed schoon
  Wij gaan de tips die op internet rondgaan om planken intensief schoon te maken, voor je uitproberen en brengen je hier binnenkort op de hoogte wat het beste werkt. Houd onze socials in de gaten. Hier vind je ons op Instagram en hier op onze Facebook. See ya!