NieuwsUncategorized

Artikel over ons bij SUKSAWAT

By oktober 20, 2020No Comments

Artikel over ons bij SUKSAWAT

SUKSAWAT, het online platform voor jongeren uit Leeuwarden, kwam bij ons langs voor een tour door de werkplaats en bracht een bezoekje aan onze shop bij de Recycle Boulevard. Ze wilden laten zien hoe jonge mensen uit de regio zich inzetten voor een duurzame wereld. In het artikel wordt verteld hoe we werken en wordt onze werkplaats beschreven als een ‘Willy Wonka’ voor houtliefhebbers. Wil je het artikel lezen? Je vindt het hieronder of op de website van SUKSAWAT.

___________________

Stadshout Leeuwarden maakt mooi spul van hout rechtstreeks uit de stad

stadshout
Geschreven door Rutger de Wit
Ithran en Danita maken mooie dingen van hout. En dan niet van hout uit een leeg gekapt gebied ergens in de Amazone. Nee, het hout wat de twee kersverse ondernemers gebruiken is overgebleven uit ons eigen 058. Stadshout dus! We moeten met z’n allen een beetje om onze planeet denken. Dat vindt niet alleen David Attenborough, maar ook veel andere mensen zijn zich bewust van de gevolgen van ons bestaan op deze aarde. Ithran en Danita zijn daar goede voorbeelden van: voor hun producten wordt er namelijk geen enkele boom met opzet gekapt, maar gebruiken ze alleen resthout wat anders verbrand zou worden.

Uit goed hout gesneden ondernemers

Foto: Micha Klaarenbeek

Ithran en Danita, die naast ondernemers ook een superlief koppel zijn, zijn amper afgestudeerd aan NHL Stenden, of ze rocken de Liwwadder markt al met hun concept: van resthout dat anders zou worden verbrand, maken ze vogelhuisjes, snijplanken en mooie stukken decoratiehout. Ook eettafels, wandplanken en het nodige maatwerk timmeren ze in de werkplaats in elkaar.

“We zijn beide enorme natuurliefhebbers. Als er dan toch een boom wordt gekapt, moet deze op z’n minst toch helemaal gebruikt worden,” vertelt Danita. Ithran vult aan: “Het idee van Stadshout bestaat al wel een tijdje, maar in Leeuwarden nog niet. We vonden het dan ook de hoogste tijd om dat hier op te starten.”

Handgemaakt in de Willy Wonka werkplaats

stadshoutIn de werkplaats, die een ware snoepwinkel is voor iedere spijkerdorp-fan, laat Ithran met trots een mooie plank zien. “Tijdens de bouw van de nieuwe Pathé is de boom, waar deze plank afkomstig van is, helaas gesneuveld. De plank is echter niet alleen geschikt om meubels van te maken, maar ook bieropeners. Die maken we dus ook. Zo kan je straks een biertje openen met een stuk hout dat sinds jaar en dag tegen het Ruiterskwartier heeft aangestaard.”Ieder product dat afkomstig is van het stadshout krijgt een eigen brandmerk en paspoort. Op die manier kunnen kopers precies zien waar het hout uit de stad vandaan komt. Awesome, want zo krijgt dat ene snijplankje toch ineens wat meer een betekenis.

Meer dan een stukje hout

stadshout
“We willen met ons product niet alleen maar het plankje verkopen, maar ook het verhaal vertellen. In een circulaire economie moet je een kring namelijk niet alleen kunnen sluiten, maar ook korter maken,” vertellen Danita en Ithran samen. “Het is tenslotte toch ook gek dat we die producten van ver halen, terwijl het letterlijk voor de deur groeit.”De ondernemersdroom van Danita en Ithran is om hun eigen circulaire cirkel rond te maken. “We gebruiken nu veel hout uit de natuur, maar het liefst geven we dat ook weer terug. Dit willen we doen door boomplantprojecten te steunen, of een bijdrage te leveren aan een boomplantdag van een school.”Danita en Ithran maken al hun kunstwerken in de werkplaats in Britsum, één van de suburbs van Leeuwarden.Producten van het Leeuwarder Stadshout zijn te vinden in hun pop-up store in de Recycle Boulevard van 058. Je kan ze natuurlijk, net als ons, ook volgen op de Gram.

__________________________________

Dit artikel is geschreven door Rutger de Wit en afkomstig van deze bron.