Nieuws

Friese kinderen zetten zich in voor circulaire economie

By februari 28, 2020maart 2nd, 2020No Comments

Sanne en Amke met hun zelfgemaakte insectenhotel

 

LEEUWARDEN – Tweehonderdvijftig basisschoolleerlingen uit het midden van onze provincie deden vorige week mee aan circulaire workshops voor de Week van de Circulaire Economie. In de Kanselarij kregen de leerlingen uit groep acht les over circulariteit en gingen hier zelf mee aan de slag.

De workshops werden verzorgd door vijftien circulaire ondernemers en organisaties uit Leeuwarden, zoals Omrin, Jongerenpanel Duurzaam Friesland en Stadshout Leeuwarden. De leerlingen dachten mee over de wereld van de toekomst, bouwden hun eigen insectenhotel of zagen met een VR-bril hoe afval werd gerecycled.

Het is belangrijk dat kinderen meedenken over een circulaire toekomst, vindt Aukje Sina Zijlstra van Jongerenpanel Duurzaam Friesland: ,,Plannen voor de toekomst worden vaak gemaakt door zakenmensen, maar de kinderen moeten in die toekomst leven. Ze kunnen zelf nog niet stemmen, maar hun stem is wel zo belangrijk. De kinderen zijn heel erg bezig met onderwerpen als plasticsoep, duurzame energie en gelijkheid.” In de workshop van het jongerenpanel tekenden de kinderen wat zij in de toekomst anders zouden willen zien in de wereld. Deze tekeningen worden op een stoel geplakt en bij vergaderingen in het provinciehuis gebruikt om de stem van de kinderen te vertegenwoordigen. De kinderen vinden circulariteit zelf ook een belangrijk onderwerp. Amke van De Trije Doarpen Skoalle uit Reduzum: ,,Circulair betekent dat iets recyclebaar is en je het niet weggooit, maar hergebruikt. Dat is belangrijk voor het milieu. Wij gebruiken ook geen plastic tasjes, maar een krat. En we zamelen doppen in voor de blindegeleidehonden.” Amke volgde een workshop van Stadshout Leeuwarden en bouwde een insectenhotel van oude meubels. Haar klasgenootje Sanne vertelt erover: ,,De bijenhuisjes zijn van oude kasten gemaakt. Insecten zijn belangrijk, want zonder de bijen zouden wij er zelf ook niet zijn.” Sanne en Amke geven graag wat tips om circulair te kunnen leven: ,,Als je plastic hebt moet je het niet op straat gooien, maar in de prullenbak. Je moet niet te lang douchen en vaker met het openbaar vervoer gaan in plaats van met de auto.”

De circulaire workshopweek werd georganiseerd door Circulair Friesland, in samenwerking met de Gemeente Leeuwarden, en was bestemd voor leerlingen uit groep acht. Aan animo geen gebrek: er werden 500 leerlingen aangemeld en er was plaats voor 250. De kinderen kwamen vanaf basisscholen uit Leeuwarden, Grou, Reduzum, Warten, Jirnsum en Mantgum per bus, met de fiets of lopend naar de Kanselarij. Organisator Heleentje Swart van Circulair Friesland: ,,Vorige week hebben we in Friesland ontzettend veel evenementen gehad. We hebben ook minister Stientje van Veldhoven op bezoek gehad, die zei dat Friesland voorloper is op circulair gebied. Er zijn een heleboel dingen in Friesland waar wij ons zorgen over maken, zoals de biodiversiteit en de opwarming van de aarde. Daarom willen we met elkaar oplossingen zoeken. De ondernemers die meededen zijn hier al mee bezig. Als je met jongeren bezig bent, moet je met hoop bezig zijn. Daarom bedenken we samen met de kinderen hoe we de wereld een mooie plek kunnen laten zijn voor iedereen, voor nu en de volgende generatie.” De circulaire workshopweek was volgens Heleentje zeker een succes. Volgend jaar vindt er zeker een tweede editie plaats.

Tekst: Danita Vellinga, Geplaatst in de Huis Aan Huis op 12 februari 2019