Nieuws

Mooiste boom van Europa is 400 jaar oude eik

By maart 24, 2022No Comments

Deze zomereik uit Polen is verkozen tot mooiste boom van Europa voor 2022. Hij is maar liefst 400 jaar oud en staat in één van de bekendste laaglandbossen van Europa. De Nederlandse linde uit Limburg werd laatste.

Beschermheer van het Woud

De 400 jaar oude zomereik heet Dunin en ziet er in elk seizoen indrukwekkend uit: als hij vol in blad zit is hij statig en groots en met zijn kale takken is hij mysterieus en indrukwekkend. De boom staat aan de rand van het Woud van Białowieża, waardoor hij ook wel de ‘Beschermheer van het Woud’ genoemd wordt. De zomereik kreeg maar liefst bijna 180.000 stemmen. Zie hier deze prachtige boom:

Linde uit Limburg wordt laatste

De verkiezing voor Europa’s Mooiste Boom wordt elk jaar gehouden door EPA, een groep Europese stichtingen die zich inzet voor milieubescherming. Het doel is om aandacht te vragen voor het belang van bomen, door interessante oude bomen in kaart te brengen. De stichting noemt de oude bomen natuurlijke en culturele rijkdom die beschermd moeten worden.  Landen kunnen een boom die voor de mensen in de omgeving belangrijk is, nomineren voor de verkiezing. De inzending van Nederland was deze 150 jaar oude Zomerlinde uit Limburg. Ze heet ‘Tilia’ en heeft een eigen Instagram waar elke dag een foto geplaatst wordt. Tilia werd met 24.000 stemmen laatste in de verkiezing.