Hout verdient een tweede leven
Om te voorkomen dat alle omgewaaide bomen in de versnipperaar eindigen, heeft een meubelmakerij in Britsum een actie bedacht. Ze halen de omgevallen bomen bij mensen thuis op om de stammen een tweede leven te geven.
Stadshout Leeuwarden is een circulaire meubelmakerij in Britsum. Daar vinden ze het zonde dat al dat mooie hout van de in de storm omgevallen bomen versnipperd en opgebrand wordt. Het bedrijf roept mensen op hun omgewaaide bomen bij hen te melden.
Het circulaire bedrijf wil voorkomen dat het hout ergens belandt waar het niet meer een functie heeft. “In ruil voor de boom die ze ons doneren, kunnen we voor hun een tapasplankje maken van hun eigen boom”, zegt Danita Vellinga van de meubelmakerij.
Van vensterbank tot serveerplank
Gewoonlijk gebruiken ze hout van de gemeente Leeuwarden dat overblijft na snoei- of kapwerkzaamheden. Het doel is om al het hout van een boom te verwerken. Van vensterbanken en meubels tot tapasplankjes. Hout verdient een tweede leven, vindt ook meubelmaker Ithran de la Rie.
“In plaats van dat je het van over de hele wereld aansleept, kun je ook het hout gebruiken dat in je eigen stad groeit.”
Ithran de la Rie
“Een tweede leven klinkt wat cru, als het om een dooie boom gaat. Maar het idee is: nu worden bomen vaak als brandhout versnipperd of er wordt biomassa van gemaakt. Dat is heel erg zonde. Het is prachtig hout om meubels of andere producten van te maken. Dus zeggen wij: in plaats van dat je het van over de hele wereld aansleept, kun je ook het hout gebruiken dat in je eigen stad groeit.”
Ook op eigen erf een slachtoffer
Voor de actie reizen ze door heel Fryslân, wanneer het weer er beter op wordt. Op zoek naar geschikte bomen van hardere houtsoorten, en niet te dun. Ook van het eigen erf kunnen de meubelmakers hout verwerken: daar viel in de storm een boom om.