Nieuws

Tweede leven voor beuk van Post Plaza

By oktober 15, 2021No Comments

De bomen die wij binnenkrijgen hebben bijna allemaal een verhaal. Sommige verhalen zijn echter éxtra speciaal, omdat de boom al heel lang op haar plekje stond. Zo ook bij deze beuk van wel meer dan honderd jaar, die in de tuin van Post Plaza stond. De boom was er al toen het oude Postkantoor nog maar net in gebruik werd genomen.

De boom zag wat in er in een eeuw veranderde

Deze enorme beuk is afkomstig uit de tuin van Post Plaza, het hotel aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden dat gevestigd is in het oude postkantoor. Het was de enige grote boom die nog in de tuin stond, maar hij was aangetast door rotting en zwammen. We hebben de jaarringen nog niet geteld, maar de boom is zeker honderden jaren oud en stond er al toen Postplaza nog echt in gebruik was als postkantoor. Wie weet hebben de postbodes en telegraafmedewerkers onder deze boom wel hun broodje gegeten. De boom is een stille getuige van alle veranderingen die er in een eeuw plaatsvonden: het ingebruiknemen van het post- en telegraafkantoor, de Tweede Wereldoorlog, de Wederopbouw en de verandering van postkantoor in hotelrestaurant.

Een bijzonder gebouw

Bij de bouw van het postkantoor (1902) werden er resten gevonden van een klooster uit de 17e eeuw, deze resten zijn in het postkantoor hergebruikt en nog steeds te vinden. Het had maar weinig gescheeld of het postkantoor was er niet meer, want de Duitsers hadden het in de Tweede Wereldoorlog volgestopt met explosieven. Het Friese Verzet wist de explosieven onklaar te maken, waardoor het postkantoor er vandaag de dag nog steeds in volle glorie staat.

Hout vol gaten

De boom uit de tuin van het postkantoor was echt in heel slechte staat en het hout zit vol gaten, maar wij hopen van het hout juist hele bijzondere dingen te kunnen maken! Heb jij ideeën wat we van dit bijzondere hout met gaten en al kunnen maken? Laat het ons weten!