Nieuws

Tweede leven voor omgewaaide bomen in Friesland

By februari 21, 2022juni 30th, 2024No Comments

De stormen Dudley en Eunice zorgen voor veel omgewaaide bomen in Friesland. Wij hebben een actie opgezet om deze omgevallen bomen bij mensen op te halen en de boomstammen een tweede leven te kunnen geven. Wie zijn stormboom doneert, krijgt als dank een tapasplank van zijn eigen boom.

Bomen redden van de versnipperaar

Wij redden met ons circulaire bedrijf Stadshout Leeuwarden normaal gesproken gekapte stadsbomen uit Leeuwarden van de versnipperaar. Voor deze actie richten wij ons op de hele provincie Friesland. Zo’n heftige storm maakt vaak veel bomen kapot. Dat is dubbel zonde, want het is een heel gemis als je favoriete boom ineens omwaait en vaak verdwijnt hij daarna ook nog eens in de versnipperaar of kachel. Wij willen dat voorkomen en de stormbomen een tweede leven geven, door er houtproducten van te maken, zoals wandplanken of tafels. Zo hebben heel veel mensen nog plezier van zo’n boom. De mensen die hun stormboom aan ons doneren krijgen als dank een tapasplank, zodat ze toch nog een stukje van hun boom in huis hebben.

De actie is bedacht door Fardau van der Kooi, één van onze stagiairs. Fardau: “Mijn vader vertelde over omgewaaide bomen bij een boerderij en toen dacht ik hier meteen aan.

“Van schade kan zo ook weer iets moois komen en wordt iets vervelends weer iets goeds.”

Als er een boom op je eigen terrein omwaait ben je na de storm zelf verantwoordelijk voor de opruiming van de boom, op een openbaar terrein is deze verantwoordelijkheid voor de gemeente. Wij kunnen de boomstam van een omgewaaide boom ophalen, als deze geschikt is om producten van te maken. Of dit het geval is hangt af van de boomsoort en de stormschade aan de stam. Als je wil weten of jouw boom geschikt is om een tweede leven te krijgen, kun je een foto van de boom aan ons sturen.

Hoe werkt de stormactie?

  • Als er bij jou een boom is gewaaid, kun je contact met ons opnemen via: 06-14217956 of info@stadshoutleeuwarden.nl Het is voor ons goed om te weten welke boomsoort het is, hoe dik en hoe groot hij is en hoe hij gevallen is. Niet elke boom is namelijk geschikt om te gebruiken, maar je kunt het altijd even bij ons checken. Wat sowieso welkom is: es, linde, iep, fruitboom, esdoorn, els. Minder geschikt zijn zachte houtsoorten, zoals naaldhout en coniferen (tenzij ze erg groot of dik zijn!). Weet je niet welke soort het is? Dan denken wij met je mee!
  • Het is heel fijn als je een foto kunt sturen van jouw boom, dan hebben we een beeld van hoe hij erbij ligt en hoe hij omgegaan is.
  • Wij kunnen de boomstam bij je ophalen, zodat hij een tweede leven kan krijgen (en het scheelt jou versnipperingskosten). Wel even goed om te weten: wij hebben niet de machines om bomen van het dak te halen of uit het water, daarvoor zijn gespecialiseerde bedrijven, zoals hoveniers of bomenrooiers. Wij richten ons echt op de boomstam. Het is ideaal als de boomstam al ontdaan is van bladeren en takken, dan past hij op onze laadbak.
  • Wij verzamelen alle verschillende adressen met geschikte bomen en plannen dan uit wanneer en hoe we ze op komen halen. Wij doen dit in samenwerking met hovenier Hielke Nijp, zij hebben een bakwagen met grijper en kunnen de stam optillen en vervoeren.
  • Wij verzagen de boomstammen tot planken en laten deze drogen tot ze op het juiste vochtpercentage zijn om producten van te kunnen maken. Jij krijgt dan in ieder geval een tapasplankje met een gravure erin als bedankje voor je boom  🙂 Je kunt uiteraard ook door ons een tafel of een wandplank laten maken, als je dat wilt. Wij zorgen er in ieder geval voor dat er van het hout heel wat moois gemaakt kan worden en er nog veel mensen plezier van kunnen hebben.

UPDATE: Heb je ons gemaild, gebeld of geappt hebben over jouw stormboom? Houd er dan rekening mee dat je misschien even geduld moet hebben voor je antwoord van ons krijgt, want deze actie loopt namelijk storm 😉 We nemen voor ieder bericht de tijd, dus ook voor die van jou. We zijn je dus zeker niet vergeten en je hoort snel van ons! Hartelijk dank voor het begrip!