Nieuws

Boomstammen Sint Bonifatius Park krijgen tweede leven

By januari 25, 2021juni 30th, 2024No Comments

Een boom kan onderdeel zijn van een bijzondere herinnering, dat is mede waarom we willen dat boomstammen uit de stad niet zomaar verloren gaan. Bij sommige bomen die we overnemen zijn de verhalen éxtra bijzonder, zoals deze grote stapel boomstammen van het voormalig Sint Bonifatius Hospitaal. Samen met de nog aanwezige toegangshekken, zijn dit zo’n beetje de laatste overblijfselen van het ziekenhuisterrein. Op deze plek zijn herinneringen ontstaan van zoveel verschillende mensen. De bomen van deze plek verdienen dan ook een tweede leven.

Welke bomen uit het Sint Bonifatius Park hebben wij?

In samenwerking met de gemeente Leeuwarden kunnen we veertien stammen uit het Sint Bonifatiuspark een tweede leven geven. We hebben dertien boomstammen uit de Valkstraat / Walburgastraat en eentje uit de Liobastraat, beiden uit de wijk die nu het Sint Bonifatius Park heet. Het gaat om essen, esdoorns en een linde. Zoals je kunt zien zijn de bomen uit de Valkstraat, de bomen recht tegenover het oude ziekenhuis.

Wat gebeurt er nu met de boomstammen?

Een gekapte boom kan niet direct gebruikt worden om producten van te maken, daarvoor is het nu nog te vochtig. De bomen zullen wij eerst een half jaar tot een jaar buiten aan de lucht worden drogen en daarna laten we het bij een circulaire drogerij nadrogen tot het juiste vochtpercentage. Dit kan ook enkele maanden tot een half jaar duren. Dan is het hout van de beste kwaliteit en kunnen we er in onze werkplaats producten van maken! Met hout heb je een hoop geduld nodig, maar als je ziet hoe mooi het hout daarvan wordt, weet je meteen dat het de moeite waard is! In de tussentijd willen wij heel graag jouw herinneringen aan het Sint Bonifatius Hospitaal en haar bomen horen, zodat we vast kunnen nadenken over het maken van producten die passen bij de verhalen van deze bijzondere plek.

Wil je nu alvast een reservering maken om iets door ons te laten maken van het hout van het Sint Bonifatiuspark?

Dat kan! Als je iets op maat wil laten maken van het hout dat wij hebben, klik dan hier!

Heb jij bijzondere herinneringen aan de bomen rond het Sint Bonifatiushospitaal? 

De één heeft er haar kind op de wereld gezet, de ander heeft hier zijn leven zien redden en weer een ander heeft een geliefde hier voor het laatst gezien: in en rond het Bonifatius Hospitaal zijn een hoop herinneringen ontstaan. Ben jij onder de bomen doorgelopen met je eerstgeboren kindje? Waren de bomen je stukje houvast van de buitenwereld vanuit het ziekenhuisbed? Of at je als chirurg onder de bomen je broodjes? Wij zijn alvast op zoek naar jouw verhaal!

Stuur je verhaal op naar info@stadshoutleeuwarden.nl of deel je verhaal hieronder. Wij willen van het hout uiteindelijk producten maken die passen bij deze herinneringen, daarvoor hebben we verhalen van mensen nodig die een bijzondere herinnering aan deze plek hebben. Als je zelf ideeën hebt voor producten, dan kun je die natuurlijk ook aan ons opsturen. We publiceren de verhalen niet, dus je verhaal is veilig bij ons 🙂

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Voor een overzicht van oude foto’s van het Sint Bonifatius Hospitaal en de bomen, zie hier bij Historisch Centrum Leeuwarden: Foto’s Sint Bonifatius Hospitaal.